Kako napolnimo visoko gredo?

27.04.2019visoke grede

Ko smo se odločili postaviti visoko gredo upravičeno upamo, da bo izpolnila naša pričakovanja, da bodo rastline v njej dobro uspevale in, da ne bo potrebnega posebnega gnojenja.  Da pa bo temu res tako, moramo visoko gredo pravilno napolniti. Na spletu boste našli različne napotke, kako in s čim gredo napolniti. Med seboj se sicer lahko nekoliko razlikujejo, vendar pa obstajajo neka ustaljena pravila.  

?

Polnjenje visoke grede

I

Najprej z mrežo preprečimo dostop škodljivcem, zlasti voluharju

I

Dno lahko prekrijemo tudi z ovčjo volno, ki vsebuje dušik, zadržuje vlago in odganja škodljivce

I

V prvo - drenažno plast zložimo debelejše veje in /ali sekance

I

Naslednjo plast sestavlja narobe obrnjena travna ruša ter slama in listje

I

Sledi plast vrtne zemlje pomešane s preležanim hlevskim gnojem

I

Zadnjo plast sestavlja zrel kompost pomešan s kvalitetno vrtno zemljo

Vse naštete plasti se v visoki gredi pretvorijo v humus. V tem procesu mali organizmi, tako kot pri kompostiranju najprej “zmeljejo” zeleno maso. Nezgoščena masa vsebuje obilo kisika in ustvari pogoje v katerih se razmnožijo posebne bakterije, ki razgradijo organske snovi in jih spremenijo v humus.

Ko je greda enkrat napolnjena z njo ni veliko dela. Vsako leto na vrhnjo plast dodamo s kompostom pomešano zemljo in tako izravnamo do višine posedanja.

 

Če je greda postavljena na zemljo je najprej treba razmisliti o tem, da preprečimo dostop vrtnim škodljivcem, zlasti voluharju. Voluharji naravnost obožujejo toplo zavetje visoke grede, ki jim hkrati nudi tudi obilo hrane. Skratka, prvi nasvet je, na dno postavite dovolj gosto mrežo, ki bo onemogočila dostop glodavcem. Nič ne škodi, če na dno namestimo še neoprano ovčjo volno. Ta vsebuje veliko dušika ter zadržuje in enakomerno oddaja vlago, ob tem pa še odganja škodljivce.

Visoko gredo polnimo po plasteh. V najnižjo plast, ki ji pravimo tudi drenažna plast, zložimo debelejše veje in lesne sekance. Ta plast naj bo visoka cca 30 cm. Če je med vejami veliko praznega prostora je dobro, da ga zapolnimo z zemljo, sicer se nam bo ta plast v enem letu močno sesedla. 

Če smo na mestu, kjer postavljamo gredo odstranili travno rušo, to postavimo v naslednjo plast in sicer tako, da trava gleda navzdol. Dodamo še cca 10 cm visoko plast slame in listja, ki bosta zadrževala vlago.

Na te plasti nasujemo cca 15 cm vrtne zemlje, kateri lahko primešamo preležan hlevski gnoj ali bolj grobi kompost.

Za zadnjo plast, ki je tudi debela cca 15 cm uporabimo zrel kompost in kvalitetno vrtno zemljo. V to plast sadimo rastline.