Kako narediti visoko gredo?

15.03.2019visoke grede

Marsikdo se odloči, da si bo visoko gredo izdelal sam. Izdelava, za spretnega in vsaj malo izkušenega mojstra sicer ni zahtevna, vendar pa si je treba pred postavitvijo vzeti čas za temeljit premislek. Najprej se je treba odločiti, kje bomo visoko gredo postavili.

Kam postaviti visoko gredo?

Za postavitev so primerne sončne lege. Najboljša je taka, kjer jo dopoldan obseva sonce, čez opoldan je za uro ali dve v senci, nato pa do večera nanjo spet posije sonce. Dobro je, če je greda nekoliko v zavetju in ni izpostavljena vetru, ki zemljo suši. Primerna je tudi lokacija v bližini betonske ali kamnite stene, saj ta svojo akumulirano toploto oddaja še potem, ko sonce zaide in tako blagodejno vpliva na rast.

Kateri material je primeren za visoko gredo?

Za izdelavo okvirja visoke grede je najbolj primeren les. Beton, opeka ali drug porozni material bo zlasti v poletnem času iz zemlje črpal vlago in zato je potrebno pogostejše zalivanje. Les je naravni material in še posebej primeren, če smo se zavezali ekološkemu vrtnarjenju. Vedeti pa moramo, da je za visoke grede primeren le trdnejši les npr. macesen.

Sibirski macesen je optimalna izbira, ker raste v izredno zahtevnih klimatskih pogojih, kjer letna vegetacijska doba traja vsega dobre tri mesece. Les, ki zraste v takšnih pogojih ima izredno trdno strukturo. Sibirski macesen se odlikuje po izjemni gostoti, smolikavosti in vsebnosti taninov, zaradi česa je zelo odporen proti vremenskim vplivom.

Zaščita visoke grede

Dobro je, če lesen okvir postavimo na trdo podlago, kot so npr. betonske plošče . Okvir tako ni v stiku z zemljo in ni neposredno izpostavljen vlagi, njegova življenska doba se tako občutno podaljša.

Pomembna je tudi površinska zaščita lesa. Izbiramo lahko med različnimi bioliškimi zaščitnimi sredstvi, med katerim so še posebej primerna različna olja. V vsakem primeru se je treba zavedati, da je les naravni material in bo s časom spremenil barvo. Les s starostjo dobi sivo patino, ki je njegov zaščitni znak, ki mu daje še poseben čar. Če se nam takšen izgled ne dopade je bolje, da se odločimo za drug material. 

Dimenzije visoke grede

Pred izdelavo visoke grede premislimo o njenih dimenzijah (gl. prispevek Kako velika naj bo visoka greda?). Če se odločimo za večjo velikost je treba upoštevati tudi težo zemlje oziroma silo, s katero bo ta pritiskala na stranice. Za okvir visoke grede dolžine 2 m debelina desk pod 30 mm ni primerna. Priporočljiva je 32 mm in več. Za grede daljše od 2 m je potrebno konstrukcijo ojačati s prečnimi vezmi, ki preprečijo, da bi se deske, zaradi teže zemlje upognile navzven. Enako velja, če pri manjših dimenzijah uporabimo tanjše deske, vendar uporabo desk tanjših od 30 mm odsvetujemo.

Ko okvir sestavimo, ga z notranje strani obložimo z zaščitno t.i. čepasto folijo. Ta preprečuje, da bi prišlo polnilo v stik z lesom, ker bi proces razkroja organskih snovi kmalu načel tudi les. Pri tem pazimo, da se čepasta stran folije dotika lesenega okvirja in se med deskami in folijo ustvari zračni prostor, ki omogoča odtekanje vode in sušenje.

Na dno namestimo mrežo, ki onemogoči dostop škodljivcem kot je npr. voluhar. S tem je visoka greda pripravljena za polnjenje. Več o tem, kako in s čim napolniti visoko gredo pa bo tema enega naslednjih prispevkov.

?

Premislek pred postavitvijo visoke grede

I

Izbira ustrezne lokacije (sončna lega in zavetrje)

I

Odločitev o materialu - les je najboljša izbila

I

Od lesnih vrst je najbolj obstojen sibirski macesen

I

Dobro je če lesen okvir postavimo na betonske plošče

I

Uporabimo ustrezno površinsko zaščito lesa npr. olje

I

Določimo optimalno dimenzijo visoke grede

I

Za okvir dolžine 2 m je priporočljiva debelina 32mm

I

Okvir grede z notranje strani obložimo s čepasto folijo

I

Na dno grede namestimo mrežo proti škodlivcem