Priprava podlage za visoko gredo

22.05.2019visoke grede

Pri postavitvi visoke grede smo vedno omejeni s prostorom, ki ga imamo na razpolago. V tem prispevku se ne bomo toliko posvečali nasvetom, kam postaviti gredo, da bodo rastline dobro uspevale (o tem smo že govorili v enem od prispevkov), temveč, kako pripraviti teren oziroma podlago, da bo greda dolgo služila svojemu namenu. Pokazali bomo tudi, da je zmotno prepričanje, da so visoke grede le za ravne površine.

Splošno je znano, da les in vlaga nista dobra zaveznika in da dolgotrajna izpostavljenost vlagi lesu skrajša življenjsko dobo. Ne glede na to, da za izdelavo visokih gred običajno uporabimo bolj obstojne vrste lesa, kot je npr. sibirski macesen, je priporočljivo, da leseno ogrodje ne postavimo neposredno na zemljo. Zelo pripravna in cenovno dostopna rešitev so betonske plošče. 

Podlaga iz betonskih plošč

Podlago iz betonskih plošč postavimo tako, da je razmik med vrstami plošč nekoliko manjši od dolžine in širine grede. Tako bo ogrodje postavljeno na plošče, poleg tega pa zunaj grede pohodna površina, v deževnih dneh ne bo blatna. 

Ni pa priporočljivo, da celotno notranjo površino v gredi prekrijete s ploščami, saj tako preprečite, da bi odvečna voda odtekala v zemljo. Odvečna voda vam bo v tem primeru iztekala na straneh in ob tem izpirala zemljo navzven.

Podlaga iz peska ali proda

Najbolj preprosta rešitev pa je, da na mestu, kjer bo stalo ogrodje, odstranimo zemljo in nasujemo debelejši pesek, ali še bolje prod. Tudi takšna podlaga bo opravila funkcijo odvajanja vode oziroma drenaže.

Pri vsaki pripravi podlage pa pazite, da bo podlaga ravna, sicer boste imeli težave pri sestavljanju grede. Ne glede na to ali boste gredo izdelali sami ali boste za to najeli izvajalca, te na neravnem terenu ne bo mogoče lepo sestaviti.  

Za podlago lahko uporabimo tudi tlakovce ali opeko

Namesto betonskih plošč lahko uporabite tlakovce, opeko ali drug material. Še posebej primerni so tlakovci, ki se uporabljajo za utrjevanje povoznih zelenih površin. Te zapolnimo z zemljo in zasejemo travo. Tako pripravljena podlaga bo na prvi pogled videti kot travnata površina, kljub temu pa betonski tlakovci preprečijo, da bi bil les dlje čas izpostavljen vlagi, saj bo voda ob deževju hitro odtekla, les pa se bo osušil.

 Visoke grede na pobočjih 

Visoke grede so odlična rešitev tudi za nagnjena pobočja, kjer moramo vrt spraviti v t.i. “terase”. Pri tem moramo le paziti, da je teren dovolj utrjen, da ne pride do “plazenja”. Posebno pozornost moramo nameniti zlasti spodnjemu delu visoke grede. Na tem delu mora biti podlaga še posebej utrjena, sicer se nam utegne zgoditi, da nam bo ob močnem deževju teren spolzel. Na sliki si lahko ogledate rešitev za teren z naklonom.